Novice iz društva

Poldnevni meditativni umik v Reki

on .

 

Poldnevni meditativni umik v Reki:

Sobota 13. julija 2019.

 

Spoštovani ljubitelji budizma,


 

z veseljem vas obveščamo, da v soboto 13. julija 2019, na Reki, v prostorih Porta Libertas, na Korzu 2A (5. nadstropje), bo potekal:

 

 

Poldnevni meditativni umik

ki ga bo vodil predstojnik slovenskega budističnega samostana Samanadipa

Bhante Hiriko

 

Častiti Hiriko je predstojnik slovenskega gozdnega samostana Samanadipa v Trebnjem. Posvečen je bil leta 2005 v britanskem samostanu tajske gozdne tradicije Amaravati, je glavni urednik založniške hiše Path Press in avtor knjige The Hermit of Bundala (o življenju angleškega meniha Nanavire There na Šrilanki) je redni pisec na spletni strani svojega samostana »Menihove zapise« in je prevajalec številnih budističnih govorov (sutta) v slovenščino.


 

Seminar je namenjen neposrednemu delu z udeleženci, število udeležencev pa je omejeno na 25 udeležencev.

 

Cena seminarja je 13 EUR

cena pokriva najbolj osnovne stroške organizacije, osvežilne pijače in potovanja

 

Prostovoljni prispevki v obliki denarja in hrane za slovenski budistični samostan Samanadipa,

poleg redne cene, so zelo dobrodošli!

 

 

Urnik meditativnega vikend umika:

 

13.00-14.00 Govor o Dhammi (Buddhovom učenju)

14.00-17.00 Vaja praktične meditacije:

- več sej od 30 - 45 minut.

- pogovor, vprašanja in odgovori

17.00-18.00 Odmor: čaj in kava

18.00-19.00 Govor o Dhammi

19.00-21.00 Vaja praktične meditacije:

- meditacija od 30 – 45 min.

- pogovor, vprašanja in odgovori


 

Kaj prinesti na meditativni seminar:

  • lastne podlage in blazine za meditacijo

  • udobna oblačila za dolga sedenja

  • Za udeležence, ki ne morejo dolgo sedeti na tleh, bodo predvideni stoli


 

Prednaročila so prejeta do 10. julija 2019.

 

 

 

Vse informacije na:

Theravada budističko društvo

Srednji put – Hrvatska

 

FB: https://hr-hr.facebook.com/SrednjiPutHrvatska/

Miro Božić: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ali na 098-320-781

 

 

 

Budistična meditativna srečanja 2019

on .

Društvo theravadskih budistov Bhavana organizira budistična meditativna srečanja dvakrat mesečno vsako prvo in tretjo nedeljo v mesecu v Ljubljani. Srečanja so namenjeno vsem tistim, ki jih zanima budistična meditativna vadba, naj bodo to začetniki ali pa že izkušeni praktikanti. Srečanja vodijo dolgoletni praktikanti, ki se s tovrstno budistično meditativno vadbo ukvarjajo že več kot deset let. Novi udeleženci se bodo srečali z osnovami budističnega učenja in meditativne vadbe, kot je praksa anapanasati (pozornost na dihanje), samathe – vipassane (vaje uma za razvoj miru in notranjega uvida), razvoj mette (ljubeče prijaznosti) … Stari praktikanti pa imajo priliko poglabljanja v svojo prakso in so dobrodošli, da svoje izkušnje delijo z drugimi udeleženci.

Glede naslednjega srečanje glej rubriko Obvestila/meditacijska srečanja na prvi strani portala Srečanja se odvijajo v Centru Anandajoga na Trpinčevi 71 v Ljubljani (Fužine). Udeleženci naj imajo s seboj blazino za sedenje na tleh, je pa nekaj blazin in stolov na razpolago. Če nekdo ne more sedeti na blazini na tleh, lahko sedi tudi na stolu.

Učenje samo je brezplačno, potrebno pa je poravnati strošek najemnine prostora, ki skupno znaša 20 eur. Vabljeni!

 

Mailing lista:
Če se želite odjaviti od mailing liste, napišite "NE, ne želim več prejemati sporočil".

E-KNJIGA: Atthakavagga, zbirka osemverznih sutt

on .

PDF | MOBI | EPUB | ONLINE

avtor: Buddha Gotama
prevod: Bhikkhu Hiriko

Aṭṭhakavagga, Zbirka osemkitičnih sutt, je skupaj z Pārāyanavaggo, prepoznana kot najstarejša zbirka Buddhovih besed, ki vsebuje najbolj temeljna učenja, ki so se širila v ustnem izročilu med menihi v zgodnjem času Buddhovega življenja. Zbirka osemkitičnih sutt se imenuje zato, ker se aṭṭhake (osem kitic) pojavijo v drugi, tretji in četrti sutti in te sutte imajo tudi v sebi ime aṭṭhaka. Ti so Guhaṭṭhaka, Duṭṭhaṭṭhaka in Suddhaṭṭhaka. Ta zbirka šestnajstih učenj (suttami) je zelo verjetno najprej obstajala kot samostojna zbirka in jo danes najdemo v četrtem delu Sutta-nipāte, delu Khuddaka-nikāye budističnega kanona. Zaradi te zgodovinske pomembnosti, bogate filozofske miselnosti in ker so vsa avtentična Buddhova učenja vključena v tej zbirki, se lahko Aṭṭhakavaggo jemlje kot temelj celotnega budističnega kanona.

Aṭṭhakavagga je bila zelo poznano besedilo v času Buddhovega življenja, vendar je danes precej pozabljeno. Tu Buddha uči o temeljnem problemu, ki je prisoten v vsakem človeku (ne glede ali človek to vidi v sebi ali ne) in o temeljnem konfliktu v družbi, ki formulira današnja gibanja, miselnosti in s tem krize. Posebno dandanes družba potrebuje novo prebuditev teh učenj v času, ko to staro učenje izgublja moč in ko osebni, družbeni in religiozni pogledi in mnenja dobivajo večjo moč in veljavnost, kot pa »naravno« modrost. Aṭṭhakavagga je tu na voljo za vse tiste, ki želijo pogledati znotraj problema sveta v katerem živimo ter tudi na problem svoje eksistence in trpljenja in tako opustiti nevednost in navezovanja, ki slepijo naša videnja. (Nadaljuj z branjem)

(CC) SloTheravada, 2019

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information