Splošne informacije o meditacijskem umiku

Intenzivni budistični meditacijski umik je priložnost za poglobitev svoje meditacijske prakse v družbi duhovnih prijateljev. Namenjen je utrjevanju sposobnosti pozornega opazovanja svojega uma in njegovih reakcij. Na umiku osvežimo osnovne načine meditiranja v theravadski tradiciji.

Osem pravil

Udeleženci umika spoštujemo sledeča pravila:

1.    Neškodljivost: namenoma ne jemati življenje živemu bitju

2.    Zanesljivost: ne vzeti ničesar, kar vam ni dano

3.    Čistost: vzdržati se vseh seksualnih aktivnosti v času umika

4.  Pravilni govor: izogibati se lažnivemu ali zlobnemu govoru ter obrekovanju. Meditacijski umik poteka v tišini, kar pomeni, da se vzdržimo vsakršnih pogovorom med seboj, razen če to ni absolutno nujno

5.    Treznost: vzdržati se jemanja katerihkoli opojnih pijač ali drog (tudi kajenja)

6.    Odrekanje: po poldnevu ne jemo do jutra naslednjega dne

7.  Zadržanost: ne nosimo make upa, ne uporabljamo močnih parfumov ali deodorantov, koristimo čim manj nakita in ne nespodobnih oblačil; ne poslušamo radija, glasbe in ne igramo glasbenih instrumentov

8.    Pozornost: vzdržimo se prekomernega spanja


Plemenita tišina je bistveni del izvajanja intenzivne meditacijske prakse. Umik poteka v tišini, zato pričakujemo od udeležencev, da ne prinesejo s seboj avdio ter video naprav in da ne uporabljajo mobilnih telefonov. V času trajanja intenzivne meditacijske prakse je vsakršna komunikacija med udeleženci nezaželena, razen v nujnih primerih.

Komunikacija z menihi/nunami (v kolikor ti vodijo umik):

Anjali: je v komunikaciji najbolj uporabljana gesta. Roki sklenemo z dlanmi navzgor pred srcem (kot v molitvi). To je gesta spoštovanja, ki se lahko uporabi kot pozdrav ali zahvala.

Priklon: tradicionalen način izkazovanja spoštovanja. To je bolj gib zaupanja, kot pa rigidno pravilo.

Sedenje: ko sedimo je tradicionalno znak nevljudnosti kazati podplate oltarju ali menihu. Prav tako je nevljudno pretegovanje ali ležanje na tleh. Če smo preveč utrujeni za zbrano sodelovanje, se umaknimo.

Menihi/nune imajo mnogo pravil v svojem kodeksu discipline, kar vpliva na način njihove komunikacije z drugimi ljudmi. Posebnost je ta, da budistični menihi theravadske tradicije ne smejo imeti fizičnega kontakta z osebo nasprotnega spola. Zaradi tega mora pri razgovoru z osebo nasprotnega spola biti prisotna vsaj še ena oseba, da bi bile onemogočene neprimerne situacije, nesporazumi in ogovarjanja. Delno tudi zaradi teh razlogov menihi pozdravljajo z gesto anjali (sklenjene dlani na prsih) in se ne rokujejo.

Menihom/nunam theravadske tradicije je prepovedana udeležba v aktivnostih, ki bi lahko služili njihovi pridobitni preskrbljenosti. To vključuje ravnanje z denarjem, sajenje rastlin, delo na polju ali sranjevanje hrane. Vse kar zaužijejo, razen vode, jim mora biti direktno poklonjeno od zore do poldneva. Sami si hrane ne smejo vzeti.

Pri naslavljanju menihov je neprimerno, če jih ogovorimo samo z imenom, brez pripadajoče oblike naslova. Menihe z več kot deset leti meništva v tajski tradiciji tharavade se običajno naslavlja z „Adžan“ (npr. Adžan Chandapalo). Beseda Adžan (Ajahn) je tajskega izvora in pomeni „učitelj“. Menihe z manj kot deset let meniškega staža, naslavljamo v isti tradiciji z besedico „Tan“ (npr. Tan Hiriko) ali Bhante. Besedica Tan je prav tako tajskega izvora in pomeni „častivredni“. Nune ogovarjamo preprosto z "nun" ali "sister".

Kaj prinesti s seboj (predlogi):

·  udobna oblačila, ki so primerna za meditacijo. Udeležence prosimo, da se oblačijo zadržano in ne oblačijo kratkih hlač ali tesnih oblačil. Oblačila naj ne povzročajo ob premikanju motečega šelestenja za ostale meditante

·  pribor za osebno higieno, brisače, prevleko za vzglavnik (tudi posteljnino, če je tako določeno)

·  v prostoru za meditacijo: debele nogavice ali copate; izogibajte se obutvi, ki povzroča hrup

·  primerno obutev za meditacijo v hoji izven zaprtih prostorov

·  dežnik in/ali dežni plašč, ter oblačila za morebitno deževno vreme

·  zafu ali odejo - podlogo za sedenje

 

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information