Vaša podpora

Že več kot 2600 let je meniško življenje preživelo s pomočjo drugih ljudi. Menihom ni dovoljeno, da pridelujejo hrano, kuhajo in da imajo denar. Do današnjega časa laične skupnosti v mnogih državah nadaljujejo s tradicijo darovanja menihom življenjsko pomembnih dobrin, kot so hrana, obleka, bivalniki in zdravila. Samaṇadīpa je popolnoma odvisna od podpore z donacijami. Menihi ponudijo drugim svoje znanje, delo, čas in energijo, ne da bi za to sprejemali plačilo, ter tako posvečajo ves svoj čas življenju v skladu z Budovim učenjem. Ljudje, ki pri tem čutijo navdih, podpirajo menihe. Obiskovalcem in drugim dobrosrčnim ljudem je popolnoma prepuščeno njihovi dobri volji in razsodnosti, da se sami odločijo, kako bi podpirali delovanje tega samostana.

Radodarnost je pozitivna kvaliteta srca, ki jo je Buda zelo podarjal kot korist za darovalca v tem življenju in v naslednjem. Menih, razen če se ga vpraša, ne sme ničesar direktno prositi. Te dobrine dajejo pogoje, da lahko samostan še naprej deluje za vadbo in širjenje Dhamme, koristnega učenja o naravni resnici. Samostan in njegovi menihi nimajo drugih zunanjih stalnih podpor.

Če verjamete, da je samostan vreden pomoči, lahko to storite na naslednje načine:

 

1. Darovanje hrane in drugih stvari

Naš obrok se začne ob 11. uri.

Tu so tri opcije, kako prispevati kosilo:

1. Če želite prinesti in darovati hrano ter se udeležiti kosila, vas prosimo, da nas obvestite vsaj en dan vnaprej. Čas darovanja hrane meniški skupnosti daje možnost, da ljudje pridejo na obisk samostana in »okusijo« naš način življenja. Seveda lahko uporabljate našo kuhinjo za pripravo hrane, a bodite pozorni, saj je kuhinja skromna in bi nekaterim morda bilo neprijetno uporabljati kuhinjo, ki jim ni domača. V takem primeru vam bo morda lažje, da hrano pripravljeno prinesete s seboj.

Lahko tudi darujete kosilo za naslednji dan in potem bo vodja kuhinje hrano pripravil/pogrel in potem daroval menihom v vašem imenu.

2. Lahko tudi darujete živila, ki se lahko shranijo v samostanski shrambi in kasneje laični gost pripravi kosilo. 

Sporočeno nam je bilo, da imate nekateri težave sprevozom, da bi prišli v samostan Samanadipa. Zato so se člani Fundacije Samanadipe ponudili, da bodo dostavili vaše darove (hrano, kot je sveža zelenjava, kruh in druge osnovne stvari) iz Ljubljane do samostana. Obiski samostana so še vedno redki in se lahko zgodi, da shramba postane prazna. Če želite pomagati, a zaradi oddaljenosti niste zmožni priti do samostana, lahko darove dostavite Shili (LJ Šiška, 031 684 942) ali Nedi (LJ Center, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ).

3. Kot alternativa je možno, da prispevate denar za nakup obroka hrane. Drugi ljudje se radi ponudijo, da z darovanimi sredstvi kupijo ali pripravijo obrok za skupnost v vašem imenu. Za več informacij poglejte spodaj.

Dana Suggestion List / Predlogi za darovanje

Prijatelje Samanadipe pogosto zanima, kaj potrebujemo. Spodaj je seznam, kaj bi pomagalo, skupaj z drugimi informacijami, ki jih morda želite vedeti.
Friends of Samanadipa often inquire regarding what is needed. Please find below a list of what would help, along with things you might like to know.

Posodobljeno / Updated: 12. 12. 2018
The kitchen manager: Maurizio

Koristni živilski izdelki / Helpful food items:

- mleko v prahu / milk powder
- mleko / milk
- zelenjava / vegetables

- kruh / bread
- čebula / onions
- česen / garlic
- kakav / cocoa
- krompir / potato
- beli kis / white vinegar
- med / honey

Ostale stvari / Other items:

- barvilo za tekstil (temno rjavo) / dye for cloths (dark brown)
- žarnice E14 in E27 / lightbulbs E14 and E27
- lonec za kuhanje čaja (ne električnega) / stove kettle (non-eletric) 3L
- lopata za pluženje / snow shovel
- rokavice za pomivanje posode / rubber glowes for washing up

Imamo več kot lahko uporabimo naslednjih stvari /
We have more than we can use of the following items:

- vstekleničena voda / bottled water
- beli riž / white rice
- sojino mleko / soya milk
- fižoli / beans
- čaj / tea

 

 

2. Finančna podpora

Donacije omogočajo samostanu, da lahko uporablja vodo, elektriko in druge osnovne potrebščine ter da ostane vir navdiha in učenja. Na tak način lahko Buddhova učenja preživijo in uspevajo iz generacije do generacije. Donacije so potrebne, da lahko samostan preživi.

Menihom ni dovoljeno sprejemati ali uporabljati denar, kot je nakazano v meniškem pravilniku. Prosimo vas, da ne dajete denarja direktno menihom.

V samostanu je donacijska škatla ali pa lahko denar pošljete na bančni račun »Društva theravadskih budistov Bhavana«, ki je finančni skrbnik samostana.

Bančni transfer:

Društvo theravadskih budistov Bhavana
Andreaševa 1
1000 Ljubljana

mat.št.: 1929526000
davčna.št.: 81137591

IBAN: SI56 0201 9025 4504 536

(odprt pri Nova Ljubljanska banka d.d.,
Trg republike 2, 1520 Ljubljana)

BIC / SWIFT: LJBASI2X

Trajni nalog: Fundaciji samostana je zelo koristno, če ve da ima redno finančno podporo. Trajni nalog je eden najboljših načinov za to. Če ste sposobni ponuditi takšno podporo, lahko to storite tako, da izpolnite plačilni nalog pri vaši banki.

Donacije preko spleta (PayPal):
Želim finančno podpreti Gozdni samostan Samanadipa in gozdne menihe v Sloveniji


Donacije za Gozdni samostan Samanadipa ureja Društvo theravadskih budistov Bhavana.

 

3. Darovanje dela

Vaša pomoč pri gradnji in vzdrževanju bi bila tudi zelo dobrodošla. Samostan vedno potrebuje pomoč pri:

  • gozdnem delu: brezovanje vejic, dreves, čiščenje, sekanje drv;
  • vrtnem delu: puljenje plevelov, sejanje okrasnih rastlin, obrezovanje, košnja, grabljenje.

Kopljenje v zemljo in uničevanje živih rastlin so stvari ki menihom ni dovoljeno delati. Toda taka dela v naravi so potrebna in zato pomoč pri tem ni nikoli odveč.

Dobrodošla so tudi raznorazna manjša opravila in profesionalna dela, kot so pri gradnji, prevozu in administraciji. Če želite pomagati, nas obvestite.

© SloTheravada, 2018

Za vašo pozornost

Nyanatiloka - Budova beseda (knjiga v pdf)

‘Stillness Flowing: The Life and Teachings of Ajahn Chah’ by Ajahn Jayasaro is now available for download in PDF, ePUB and Mobi formats. This important work details the life and teachings of Luang Por Chah, also known as Ajahn Chah, and has been in the making for over two decades. More info.