Spominski dan adžana Čaja

16. januar

"Če opustite malo, potem boste pridobili majhen mir.
Če opustite veliko, potem boste pridobili velik mir.
Če pa opustite popolnoma vse, boste pridobili popoln mir."
 
adžan Ča
 

O adžanu Čaju

Častiti adžan Ča (Phra Bodhiñāna Thera) je bil rojen 17. junija 1918 v provinci Ubon Račatani v severovzhodni Tajski in postal menih leta 1939 in kasneje ustanovil svoj samostan Wah Pah Pong. Adžan Čajev preprost, pa vendar globok stil učenja je imel posebno privlačnost za zahodnjake. Mnogi so prišli študirati in prakticirati, veliko njih tudi za več let. Kar nekaj zahodnjakov se je odločilo tudi, da ostanejo in tam vadijo in se pomenišijo. V poletni sezoni leta 1975 je adžan ustanovil Wat Pah Nanačat ('Mednarodni gozdni samostan') in ko je umrl16 januarja 1992 v starosti 74 let, je za seboj zapustil uspevajočo skupnost samostanov in laičnih podpornikov na Tajskem, Angliji, Švici, Italiji, Franciji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi in ZDA, kasneje so se samostani ustanovili tudi na Portugalskem, Braziliji, Norveškem, Nemčiji in pred kratkim tudi v Sloveniji. Praksa Budovega učenja se je v njih nadaljevala z navdihom tega velikega meditacijskega učitelja.

Čeprav je adžan Ča umrl leta 1992, pa trening ki ga je vzpostavil, še vedno teče v Wat Nong Pah Pongu in v njegovih podružničnih samostanih. Teh je trenutno na Tajskem več kot dvesto. Disciplina v njih je stroga, kar omogoča živeti enostavno in čisto življenje v harmonično urejeni skupnosti, kjer se lahko krepost, meditacija in razumevanje vešče in kontinuirano razvija.

Modrost je način življenja in bivanja in adžan Ča se je trudil ohraniti enostavni meniški življenjski slog, da bi ljudje lahko študirali in vsak dan prakticirali Dhammo. Adžan Čajev čudovito enostaven stil učenja je lahko varljiv. Pogosto šele po tem, ko smo nekaj večkrat slišali, naš um nenadoma dozori in učenje dobil mnogo globlji pomen. Njegov izkušen način v kreiranju razlag Dhamme v tem času in prostoru in razumevanje, ter senzibilnost do svojega občinstva, je bilo čudovito videti. Njegovo učenje včasih odstopa od tradicije, saj je adžan govoril vedno iz srca, iz globin svoje lastne meditativne izkušnje.
 

Več o adžanu Čaju

na kratko v slovenščini

uradna biografija v angleščini

 

Učenja v slovenščini

Posamezni govori:
Nestalno
Gojenje srca
Opazovanje uma in telesa
Življenje s kobro
O tem umu
Dva obraza resničnosti
Srednja pot
Vprašanja za učitelja

Knjige:
O meditaciji (PDF)
Okus svobode (PDF)
S preprostimi besedami (PDF)
Ne Ajahn Chah

 

Vsa učenja v angleščini

knjiga

audio
 

Video

The Mindful Way

The Buddha Comes To Sussex

 

 

(CC) SloTheravada, 2019

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information

Menihove misli (adžan Hiriko)