Vaša podpora

 

 

Že več kot 2600 let je meniško življenje preživelo s pomočjo drugih ljudi. Menihom ni dovoljeno, da pridelujejo hrano, kuhajo in da imajo denar. Do današnjega časa laične skupnosti v mnogih državah nadaljujejo s tradicijo darovanja menihom življenjsko pomembnih dobrin, kot so hrana, obleka, bivalniki in zdravila. Samaṇadīpa je popolnoma odvisna od podpore z donacijami. Menihi ponudijo drugim svoje znanje, delo, čas in energijo, ne da bi za to sprejemali plačilo, ter tako posvečajo ves svoj čas življenju v skladu z Budovim učenjem. Ljudje, ki pri tem čutijo navdih, podpirajo menihe. Obiskovalcem in drugim dobrosrčnim ljudem je popolnoma prepuščeno njihovi dobri volji in razsodnosti, da se sami odločijo, kako bi podpirali delovanje tega samostana.

Radodarnost je pozitivna kvaliteta srca, ki jo je Buda zelo podarjal kot korist za darovalca v tem življenju in v naslednjem. Menih, razen če se ga vpraša, ne sme ničesar direktno prositi. Te dobrine dajejo pogoje, da lahko samostan še naprej deluje za vadbo in širjenje Dhamme, koristnega učenja o naravni resnici. Samostan in njegovi menihi nimajo drugih zunanjih stalnih podpor.

Če verjamete, da je samostan vreden pomoči, lahko to storite na naslednje načine:

 

1. Darovanje hrane in drugih stvari

Samostan je zaprt zaradi Covid-19 in v tem obdobju spodnje informacije o darovanju hrane ne veljajo.

Seveda, gozdni menihi morajo preživeti, a pomoč je lahko le na daljavo. Upravni svet je zato postavil sistem, da bodo lahko menihi dobili najbolj osnovne življenjske potrebščine. Namesto, da bi osebno dostavljali hrano v samostan ali jo dobavljali preko spletnih trgovin (ki so že preobremenjene) vam predlagamo, da nakažete donacijo namenjeno za hrano. Potem bomo po potrebi preko delavke iz Mercatorja napolnili samostansko shrambo. S tem se bomo vsi zaščitili in razbremenili potek podpore. In za to smo že zdaj zelo hvaležni. Glej spodaj pod Finančna podpora.

Naš obrok se začne ob 11. uri.

Tu so tri opcije, kako prispevati kosilo:

1. Če želite prinesti in darovati hrano ter se udeležiti kosila, vas prosimo, da nas obvestite vsaj en dan vnaprej. Čas darovanja hrane meniški skupnosti daje možnost, da ljudje pridejo na obisk samostana in »okusijo« naš način življenja. Seveda lahko uporabljate našo kuhinjo za pripravo hrane, a bodite pozorni, saj je kuhinja skromna in bi nekaterim morda bilo neprijetno uporabljati kuhinjo, ki jim ni domača. V takem primeru vam bo morda lažje, da hrano pripravljeno prinesete s seboj.

Lahko tudi darujete kosilo za naslednji dan in potem bo vodja kuhinje hrano pripravil/pogrel in potem daroval menihom v vašem imenu.

2. Lahko tudi darujete živila, ki se lahko shranijo v samostanski shrambi in kasneje laični gost pripravi kosilo. 

Sporočeno nam je bilo, da imate nekateri težave sprevozom, da bi prišli v samostan Samanadipa. Zato so se člani Fundacije Samanadipe ponudili, da bodo dostavili vaše darove (hrano, kot je sveža zelenjava, kruh in druge osnovne stvari) iz Ljubljane do samostana. Obiski samostana so še vedno redki in se lahko zgodi, da shramba postane prazna. Če želite pomagati, a zaradi oddaljenosti niste zmožni priti do samostana, lahko darove dostavite Shili (LJ Šiška, 031 684 942) ali Nedi (LJ Center, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

3. Kot alternativa je možno, da prispevate denar za nakup obroka hrane. Drugi ljudje se radi ponudijo, da z darovanimi sredstvi kupijo ali pripravijo obrok za skupnost v vašem imenu. Za več informacij poglejte spodaj.

Dana Suggestion List / Predlogi za darovanje

Prijatelje Samanadipe pogosto zanima, kaj potrebujemo. Spodaj je seznam, kaj bi pomagalo, skupaj z drugimi informacijami, ki jih morda želite vedeti.
Friends of Samanadipa often inquire regarding what is needed. Please find below a list of what would help, along with things you might like to know.

Posodobljeno / Updated: 21. 3. 2020
The kitchen manager: Sm. Mahidipo
The store-monk: Bh. Phasuko

Koristni živilski izdelki / Helpful food items:

- kruh / bread
- mleko / milk; mleko v prahu / milk powder
- zelenjava / vegatables
- sadje / fruit
- mleta kava / ground coffee
- aršidovo maslo / peanut butter
- lešniki / nuts
- sir / cheese 
- musli, kornfleks, ovseni kosmiči / musli, corn flakes, oat flakes
- konzervirana hrana / canned food
- omake v konzervi / canned souce

Ostale stvari / Other items:  

- AAA baterije / AAA bateries
- papirnate bricače / kitchen roll

DELIVERY FROM ONLINE SHOP:
If you cannot come to the Hermitage, you might find useful another option: you could order food online and then the shop delivers food to our address (Goljek 3, Trebnje)
https://trgovina.mercator.si/market/
 

2. Finančna podpora

Donacije omogočajo samostanu, da lahko uporablja vodo, elektriko in druge osnovne potrebščine ter da ostane vir navdiha in učenja. Na tak način lahko Buddhova učenja preživijo in uspevajo iz generacije do generacije. Donacije so potrebne, da lahko samostan preživi.

Menihom ni dovoljeno sprejemati ali uporabljati denar, kot je nakazano v meniškem pravilniku. Prosimo vas, da ne dajete denarja direktno menihom.

V samostanu je donacijska škatla ali pa lahko denar pošljete na bančni račun »Društva theravadskih budistov Bhavana«, ki je finančni skrbnik samostana.

Bančni transfer:

Gozdni budistični samostan Samanadipa
Goljek 3,
8210 Trebnje
Slovenija

IBAN: SI56610000023637792

(odprt pri Delavska hranilnica d.d.
Miklošičeva cesta 5, 1000 Ljubljana)

BIC/SWIFT: HDELSI22

NAMEN: Donacija

Trajni nalog: Fundaciji samostana je zelo koristno, če ve da ima redno finančno podporo. Trajni nalog je eden najboljših načinov za to. Če ste sposobni ponuditi takšno podporo, lahko to storite tako, da izpolnite plačilni nalog pri vaši banki.

Donacije preko spleta (PayPal):
Želim finančno podpreti Gozdni samostan Samanadipa in gozdne menihe v Sloveniji


Donacije za Gozdni samostan Samanadipa ureja Društvo theravadskih budistov Bhavana.

 

3. Darovanje dela

Vaša pomoč pri gradnji in vzdrževanju bi bila tudi zelo dobrodošla. Samostan vedno potrebuje pomoč pri:

  • gozdnem delu: brezovanje vejic, dreves, čiščenje, sekanje drv;
  • vrtnem delu: puljenje plevelov, sejanje okrasnih rastlin, obrezovanje, košnja, grabljenje.

Kopljenje v zemljo in uničevanje živih rastlin so stvari ki menihom ni dovoljeno delati. Toda taka dela v naravi so potrebna in zato pomoč pri tem ni nikoli odveč.

Dobrodošla so tudi raznorazna manjša opravila in profesionalna dela, kot so pri gradnji, prevozu in administraciji. Če želite pomagati, nas obvestite.

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information

Učenja gvardijana samostana