(SN 22:7) Upadaparitassana Sutta - Strah zaradi sprememb

 

“Menihi, učil vas bom o vznemirjenju skozi predpostavko in ne-vznemirjenju ker nima predpostavke. Poslušajte pazljivo. Spregovoril bom.” 

“Da, častivredni gospod,” so odgovorili menihi. Blaženi je rekel tole: 

“In kako, menihi, je vznemirjenje skozi predpostavko? Tukaj, menihi, nepoučeni posvetnež, ki ne prepozna plemenitih in je nevešč in nediscipliniran v njihovi Dhammi, ki ne prepozna vzvišenih oseb in je nevešč in nediscipliniran v njihovi Dhammi, ima snov za sebstvo ali da sebstvo poseduje snov ali da je snov v sebstvu ali sebstvo da je v snovi. Ta njegova snov se spreminja in prenareja. S spremembo in prenarejanjem snovi, postane njegova zavest prezasedena s spremembo. Vznemirjenje in konstelacija mentalnih stanj, ki so nastala iz prezasedenosti s spremembo snovi, še naprej obsedajo um. Ker je njegov um obseden, je prestrašen in zaskrbljen in skozi predpostavko postane vznemirjen. 

“On ima občutek za sebstvo ... zaznavanje za sebstvo ... tvorbe za sebstvo ... zavest za sebstvo ali da sebstvo poseduje zavest ali da je zavest v sebstvu ali sebstvo v zavesto. Ta njegova zavest se spreminja in prenareja. S spremembo in prenarejanjem zavesti, postane njegova zavest prezasedena s spremembo. Vznemirjenje in konstelacija mentalnih stanj, ki so nastala iz prezasedenosti zaradi sprememb zavesti, obsedata njegov um. Ker je njegov um obseden, je prestrašen in zaskrbljen in skozi predpostavko postane vznemirjen.  

“Na tak način, menihi, je tu vznemirjenje skozi predpostavko. 

“In kako, menihi, je ne-vznemirjenje skozi ne-predpostavko? Tukaj, menihi, poučeni plemeniti učenec, ki je prerok plemenitih in je vešč in discipliniran v njihovi Dhammi, ki je prerok vzvišenih oseb in je vešč in discipliniran v njihovi Dhammi, nima snovi za sebstvo ali sebstva da ima snov ali snov da je v sebstvu ali sebstvo da je v snovi. Ta njegova snov se spreminja in prenareja. Navkljub spremembi in predrugačenju snovi, njegova zavest ne postane prezasedena s spremembo snovi. Nobeno vznemirjenje in konstelacija mentalnih stanj, ki je nastalo zaradi prezasedenosti s spremembo oblike, ne obseda njegovega uma. Ker njegov um ni obseden, ni prestrašen, tesnoben ali zaskrbljen in skozi ne-predpostavko ne postane vznemirjen. 

“On ne jemlje občutek kot sebstvo ... zaznavanje kot sebstvo ... tvorbe kot sebstvo ... zavest kot sebstvo ali da sebstvo poseduje zavest ali da je zavest v sebstvu ali da je sebstvo v zavesti. Ta njegova zavest se spreminja in prenareja. Navkljub spremembi in prenarejanju zavesti, njegova zavest ne postane prezasedena s spremembo zavesti. Vznemirjenje in konstelacija mentalnih stanj, ki so nastala iz prezasedenosti s spremembami zavesti, ne obsedajo njegovega uma. Ker njegov um ni obseden, ni prestrašen, tesnoben ali zaskrbljen in brez predpostavke ne postane vznemirjen. 

“Na tak način, menihi, je tu ne-vznemirjenost ker nima predpostavke.” 

 

 

 

vir: Bhikkhu Bodhi - In the Buddha's Words, Wisdom Publications, 2005
Prevod: Bojan Božič / junij 2015, rev. maj 2020

 

(C) SloTheravada, 2023