(MN 1) Mūlapariyāya Sutta – Izvor vseh stvari

 
1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel v Ukkaṭṭhi, v gozdičku Subhaga, ob vznožju veličastnega drevesa sāla. Tam je tako nagovoril menihe: “Menihi.” - “Častiti gospod,” so odgovorili. Blaženi je rekel:
2. “Menihi, učil vas bom o izvoru vseh stvari. Poslušajte in skrbno pazite kaj bom povedal.” - “Da, častiti gospod,” so odgovorili menihi. Blaženi je rekel:

(NAVADEN POSAMEZNIK)

3. “Menihi, nepoučen navaden posameznik, ki ne upošteva plemenitih in ni niti izkušen niti treniran v njihovi Dhammi, ne upošteva pravih ljudi in ni niti izkušen niti treniran v njihovi Dhammi. On iz zemlje zaznava zemljo. Ker iz zemlje zaznava zemljo, si predstavlja zemljo, si predstavlja v zemlji, si predstavlja iz zemlje, si predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ on uživa v zemlji. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

4. On iz vode zaznava vodo. Ker iz vode zaznava vodo, si predstavlja vodo, si predstavlja v vodi, si predstavlja iz vode, si predstavlja, da je voda ‘moje,’ on uživa v vodi. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

5. On iz ognja zaznava ogenj. Ker iz ognja zaznava ogenj, si predstavlja ogenj, si predstavlja v ognju, si predstavlja iz ognja, si predstavlja, da je ogenj ‘moje,’ on uživa v ognju. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

6. On iz zraka zaznava zrak. Ker iz zraka zaznava zrak, si predstavlja zrak, si predstavlja v zraku, si predstavlja iz zraka, si predstavlja, da je zrak ‘moje,’ on uživa v zraku. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

7. On iz bitja zaznava bitja[1]. Ker iz bitja zaznava bitja, si predstavlja bitja, si predstavlja v bitjih, si predstavlja iz bitij, si predstavlja, da so bitja ‘moje,’ on uživa v bitjih. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

8. On iz božanstev zaznava božanstva. Ker iz božanstev zaznava božanstva, si predstavlja božanstva, si predstavlja v božanstvih, si predstavlja iz božanstev, si predstavlja, da so božanstva ‘moje,’ on uživa v božanstvih. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

9. On iz Padžāpatija zaznava Padžāpatija. Ker iz Padžāpatija zaznava Padžāpatija, si predstavlja Padžāpatija, si predstavlja v Padžāpatiju, si predstavlja iz Padžāpatija, si predstavlja, da je Padžāpati ‘moje,’ on uživa v Padžāpatiju. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

10. On iz Brahme zaznava Brahmo. Ker iz Brahme zaznava Brahmo, si predstavlja Brahmo, si predstavlja v Brahmi, si predstavlja iz Brahme, si predstavlja, da je Brahmā ‘moje,’ on uživa v Brahmi. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

11. On iz božanstev strujajočega žarenja zaznava božanstva strujajočega žarenja. Ker iz božanstev strujajočega žarenja zaznava božanstva strujajočega žarenja, si predstavlja božanstva strujajočega žarenja, si predstavlja v božanstvih strujajočega žarenja, si predstavlja iz božanstev strujajočega žarenja, si predstavlja, da so božanstva strujajočega žarenja ‘moje,’ on uživa v božanstvih strujajočega žarenja. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

12. On iz božanstev sijoče slave zaznava božanstva sijoče slave. Ker iz božanstev sijoče slave zaznava božanstva sijoče slave, si predstavlja božanstva sijoče slave, si predstavlja v božanstvih sijoče slave, si predstavlja iz božanstev sijoče slave, si predstavlja, da so božanstva sijoče slave ‘moje,’ on uživa v božanstvih sijoče slave. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

13. On iz božanstev velikega sadu zaznava božanstva velikega sadu. Ker iz božanstev velikega sadu zaznava božanstva velikega sadu, si predstavlja božanstva velikega sadu, si predstavlja v božanstvih velikega sadu, si predstavlja iz božanstev velikega sadu, si predstavlja, da so božanstva velikega sadu ‘moje,’ on uživa v božanstvih velikega sadu. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

14. On iz neomejenega gospodarja zaznava neomejenega gospodarja. Ker iz neomejenega gospodarja zaznava neomejenega gospodarja, si predstavlja neomejenega gospodarja, si predstavlja v neomejenem gospodarju, si predstavlja iz neomejenega gospodarja, si predstavlja, da je neomejeni gospodar ‘moje,’ on uživa v neomejenem gospodarju. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

15. On iz področja neskončnega prostora zaznava področje neskončnega prostora. Ker iz področja neskončnega prostora zaznava področje neskončnega prostora, si predstavlja področje neskončnega prostora, si predstavlja v področju neskončnega prostora, si predstavlja iz področja neskončnega prostora, si predstavlja, da je področje neskončnega prostora ‘moje,’ on uživa v področju neskončnega prostora. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

16. On iz področja neskončne zavesti zaznava področje neskončne zavesti. Ker iz področja neskončne zavesti zaznava področje neskončne zavesti, si predstavlja področje neskončne zavesti, si predstavlja v področju neskončne zavesti, si predstavlja iz področja neskončne zavesti, si predstavlja, da je področje neskončne zavesti ‘moje,’ on uživa v področju neskončne zavesti. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

17. On iz področja ničnosti zaznava področje ničnosti. Ker iz področja ničnosti zaznava področje ničnosti, si predstavlja področje ničnosti, si predstavlja v področju ničnosti, si predstavlja iz področja ničnosti, si predstavlja, da je področje ničnosti ‘moje,’ on uživa v področju ničnosti. Zakaj je tako? Zato, vam pravim, ker tega ni popolnoma razumel.

18. On iz področja niti zaznavanja niti nezaznavanja zaznava področje niti zaznavanja niti nezaznavanja. Ker iz področja niti zaznavanja niti nezaznavanja zaznava področje niti zaznavanja niti nezaznavanja, si predstavlja področje niti zaznavanja niti nezaznavanja, si predstavlja v področju niti zaznavanja niti nezaznavanja, si predstavlja iz področja niti zaznavanja niti nezaznavanja, si predstavlja, da je področje niti zaznavanja niti nezaznavanja ‘moje,’ on uživa v področju niti zaznavanja niti nezaznavanja. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

19. On iz videnega zaznava videno. Ker iz videnega zaznava videno, si predstavlja videno, si predstavlja v videnem, si predstavlja iz videnega, si predstavlja, da je videno ‘moje,’ on uživa v videnem. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

20. On iz slišanega zaznava slišano. Ker iz slišanega zaznava slišano, si predstavlja slišano, si predstavlja v slišanem, si predstavlja iz slišanega, si predstavlja, da je slišano ‘moje,’ on uživa v slišanem. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

21. On iz čutenega zaznava čuteno. Ker iz čutenega zaznava čuteno, si predstavlja čuteno, si predstavlja v čutenem, si predstavlja iz čutenega, si predstavlja, da je čuteno ‘moje,’ on uživa v čutenem. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

22. On iz spoznanega zaznava spoznano. Ker iz spoznanega zaznava spoznano, si predstavlja spoznano, si predstavlja v spoznanem, si predstavlja iz spoznanega, si predstavlja, da je spoznano ‘moje,’ on uživa v spoznanem. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

23. On iz enotnosti zaznava enotnost. Ker iz enotnosti zaznava enotnost, si predstavlja enotnost, si predstavlja v enotnosti, si predstavlja iz enotnosti, si predstavlja, da je enotnost ‘moje,’ on uživa v enotnosti. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

24. On iz različnosti zaznava različnost. Ker iz različnosti zaznava različnost, si predstavlja različnost, si predstavlja v različnosti, si predstavlja iz različnosti, si predstavlja, da je različnost ‘moje,’ on uživa v različnosti. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

25. On iz vsega zaznava vse. Ker iz vsega zaznava vse, si predstavlja vse, si predstavlja v vsem, si predstavlja iz vsega, si predstavlja, da je vse ‘moje,’ on uživa v vsem. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

26. On iz ugasnitve zaznava ugasnitev. Ker iz ugasnitve zaznava ugasnitev, si predstavlja ugasnitev, si predstavlja v ugasnitvi, si predstavlja iz ugasnitve, si predstavlja, da je ugasnitev ‘moje,’ on uživa v ugasnitvi. Zakaj je tako? Ker tega ni popolnoma razumel.

(UČENEC V VIŠJI VADBI)

27. Menihi, menih, ki je v višji vadbi[2], čigar srce še ni doseglo cilja, ki si še vedno prizadeva za najvišjo varnost pred vezanostjo, iz zemlje direktno pozna zemljo. Ker iz zemlje direktno pozna zemljo, si naj ne predstavlja zemlje, si naj ne prestavlja v zemlji, si naj ne predstavlja iz zemlje, si naj ne predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ naj ne uživa v zemlji. Zakaj je tako? Zato, ker mora to popolnoma razumeti.

28-49. On iz vode direktno pozna vodo … On iz vsega direktno pozna vse …

50. On iz ugasnitve direktno pozna ugasnitev. Ker iz ugasnitve direktno pozna ugasnitev, si naj ne predstavlja ugasnitve, si naj ne prestavlja v ugasnitvi, si naj ne predstavlja iz ugasnitve, si naj ne predstavlja, da je ugasnitev ‘moje,’ naj ne uživa v ugasnitvi. Zakaj je tako? Zato, ker jo mora popolnoma razumeti.

(ARAHANT - I)

51. Menihi, menih, ki je arahant z uničenimi vplivi, ki je živel sveto življenje, napravil, kar je bilo potrebno napraviti, odložil breme, dosegel pravi cilj, uničil ovire bitnosti in je popolno osvobojen skozi končno vednost, iz zemlje direktno pozna zemljo. Ker iz zemlje direktno pozna zemljo, si ne predstavlja zemlje, si ne prestavlja v zemlji, si ne predstavlja iz zemlje, si ne predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ ne uživa v zemlji. Zakaj je tako? Zato, ker je to popolnoma razumel.

52-74. On iz vode direktno pozna vodo … ugasnitev kot ugasnitev … Zakaj je tako? Zato, vam pravim, ker jo je v popolnosti razumel.

(ARAHANT - II)

75. Menihi, menih, ki je arahant … popolno osvobojen skozi končno vednost, iz zemlje direktno pozna zemljo. Ker iz zemlje direktno pozna zemljo, si ne predstavlja zemlje, si ne prestavlja v zemlji, si ne predstavlja iz zemlje, si ne predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ ne uživa v zemlji. Zakaj je tako? Zato, ker je brez poželenja skozi uničenje poželenja.

76-98. On iz vode direktno pozna vodo … ugasnitev kot ugasnitev … Zakaj je tako? Zato, ker je brez poželenja skozi uničenje poželenja.

(ARAHANT – III)

99. Menihi, menih, ki je arahant … popolno osvobojen skozi končno vednost, direktno pozna zemljo kot zemljo. Ker iz zemlje direktno pozna zemljo, si ne predstavlja zemlje, si ne prestavlja v zemlji, si ne predstavlja iz zemlje, si ne predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ ne uživa v zemlji. Zakaj je tako? Zato, ker je brez sovraštva skozi uničenje sovraštva.

100-122. On iz vode direktno pozna vodo … ugasnitev kot ugasnitev … Zakaj je tako? Zato, ker je brez sovraštva skozi uničenje sovraštva.

(ARAHANT - IV)

123. Menihi, menih, ki je arahant … popolno osvobojen skozi končno vednost, tudi direktno pozna zemljo kot zemljo. Ker iz zemlje direktno pozna zemljo, si ne predstavlja zemlje, si ne prestavlja v zemlji, si ne predstavlja iz zemlje, si ne predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ ne uživa v zemlji. Zakaj je tako? Zato, ker je brez zablode skozi uničenje zablode.

124-146. On iz vode direktno pozna vodo … ugasnitev kot ugasnitev … Zakaj je tako? Zato, ker je brez zablode skozi uničenje zablode.

(TATHĀGATA - I)

147. Menihi, tudi Tathāgata, popoln in popolno prebujen, direktno pozna zemljo kot zemljo. Ker iz zemlje direktno pozna zemljo, si ne predstavlja zemlje, si ne prestavlja v zemlji, si ne predstavlja iz zemlje, si ne predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ ne uživa v zemlji. Zakaj je tako? Zato, ker je Tathāgata to popolnoma in dokončno razumel.

148-170. On iz vode direktno pozna vodo … ugasnitev kot ugasnitev … Zakaj je tako? Ker, vam pravim, je Tathāgata to popolnoma in dokončno razumel.

(TATHĀGATA - II)

171. Menihi, Tathāgata, popoln in popolno prebujen, direktno pozna zemljo kot zemljo. Ker iz zemlje direktno pozna zemljo, si ne predstavlja zemlje, si ne prestavlja v zemlji, si ne predstavlja iz zemlje, si ne predstavlja, da je zemlja ‘moje,’ ne uživa v zemlji. Zakaj je tako? Zato, ker je razumel, da je užitek izvor neprijetnosti in da je z bitnostjo [kot pogojem] tukaj rojstvo in iz tega nastaneta staranje in smrt. Zato, menihi, se je Tathāgata skozi popolno uničenje, izginitev, prenehanje, odrekanje in opustitev želje, prebudil v najvišje popolno prebujenje.

172-194. On iz vode direktno pozna vodo … ugasnitev kot ugasnitev … Ker je razumel, da je užitek izvor neprijetnosti in z bitnostjo [kot pogojem] je tukaj rojstvo in iz tega nastaneta staranje in smrt. Zato, menihi, se je Tathāgata skozi popolno uničenje, izginitev, prenehanje, odrekanje in opustitev želje, prebudil v najvišje popolno prebujenje.”

To je bilo tisto, kar je rekel Blaženi. Toda ti menihi niso bili veseli besed Blaženega.

 

Opombe


To je ena najtežje razumljivih sutt. Nekatere naslednje sutte so navidezno lažje, vendar je kljub temu potrebna pazljivost prav zaradi te navideznosti. Razumevanje Dhamme zahteva razumevanje celostnosti resnice.

[1] Bitja – Vse kar ima eksistenco, obstoj. 

[2] Učenec v višji vadbi je ta, ki je dosegel enega od treh nižjih nivojev svetosti – nivo vstopajočega v tok, nivo enkratnega povratnika, nivo nepovratnika, vendar mora še vedno vaditi, da doseže cilj, to je nivo arahantstva.

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom PublicatiOnas, 2009
prevod: Bojan Božič / september 2015, rev. avgust 2021

 

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information

Učenja gvardijana samostana