(MN 69) Gulissāni Sutta - Gulissāni

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel v Bambusovem gaju pri Rādžagahu, kjer so krmili veverice.

2. Takrat je menih Gulissāni, ki je bival v gozdu in je bil slabega obnašanja, prišel na obisk k meniški skupnosti zaradi tega ali onega posla. Častiti Sāriputta je glede meniha Gulissānija tako nagovoril menihe:

(MENIH, KI BIVA V GOZDU)

3. “Prijatelji, ko menih, ki biva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj bo spoštljiv in ustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju. Če je nespoštljiv in neustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je nespoštljiv in neustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, spoštljiv in ustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju.

4. Ko menih, ki biva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj bo vešč v dobrem obnašanju glede sedežev: ‘Sedel bom na takšen način, da ne bom kratil sedežev starejšim menihom in ne bom odrekel sedeža novim menihom.’ Če ni vešč v dobrem obnašanju z ozirom na sedeže, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker niti ne ve, kaj spada k dobremu obnašanju?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, vešč v dobrem obnašanju glede sedežev.

5. Ko menih, ki biva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne gre v vas prezgodaj ali se vrne iz nje pozno v dnevu. Če gre v vas prezgodaj in se vrne pozno v dnevu, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker gre v vas prezgodaj in se vrne iz nje pozno v dnevu?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, naj v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, ne gre v vas prezgodaj ali se vrne pozno v dnevu.

6. Ko menih, ki biva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne obišče družin pred kosilom ali po kosilu. Če gre obiskati družine pred kosilom ali po kosilu, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Gotovo ta častiti gozdni prebivalec, ko živi sam v gozdu in dela kar hoče, mora biti navajen opravljati obiske ob neprimernem času, ker se obnaša tako, ko pride v meniško skupnost.’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, ne bi smel v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, obiskati družin pred kosilom ali po kosilu.

7. Ko menih, ki biva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne bo ošaben in domišljav. Če je ošaben in domišljav, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Gotovo mora biti ta častiti gozdni prebivalec, ko živi sam v gozdu in dela kar hoče, na splošno ošaben in domišljav, ker se tako obnaša, ko pride v meniško skupnost.’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, ne bi smel v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, biti ošaben in domišljav.

8. Ko menih, ki biva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne bo robatega jezika in zanikrnega govora. Če je robatega jezika in zanikrnega govora, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je robatega jezika in zanikrnega govora?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, naj ne bo v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, robatega jezika in zanikrnega govora.

9. Ko menih, ki biva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj lahko sprejema kritiko in se druži z dobrimi prijatelji. Če težko sprejema kritiko in se druži s slabimi prijatelji, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker težko sprejema kritiko in se druži s slabimi prijatelji?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, lahko sprejeti kritiko in se družiti z dobrimi prijatelji.

10. Menih, ki biva v gozdu, naj varuje vrata svojih čutnih sposobnosti. Če ne varuje vrat svojih čutnih sposobnosti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker on ne varuje vrat svojih čutnih sposobnosti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi v gozdu bivajoči menih moral varovati vrata svojih čutnih sposobnosti.

11. Menih, ki biva v gozdu, naj bo zmeren v hrani. Če ni zmeren v hrani, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni zmeren v hrani?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih zmeren v hrani.

12. Menih, ki biva v gozdu, naj bo predan budnosti. Če ni predan budnosti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni predan budnosti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih predan budnosti.

13. Menih, ki biva v gozdu, naj bo marljiv. Če ni marljiv, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je len?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih marljiv.

14. Menih, ki biva v gozdu, naj bo utrjen v pozornosti. Če ni pozoren, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni pozoren?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih utrjen v pozornosti.

15. Menih, ki biva v gozdu, naj bo zbran. Če ni zbran, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni zbran?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih zbran.

16. Menih, ki biva v gozdu, naj bo moder. Če ni moder, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni moder?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih moder.

17. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti višji Dhammi in višji disciplini. Obstajajo ti, ki postavijo v gozdu bivajočemu menihu vprašanje o višji Dhammi in višji disciplini. Če na vprašanje ne uspe odgovoriti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ko je vprašan o višji Dhammi in višji disciplini, on ne uspe odgovoriti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati višji Dhammi in višji disciplini.

18. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti tem osvoboditvam, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov. Obstajajo ti, ki postavijo v gozdu bivajočemu menihu vprašanje o osvoboditvah, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov. Če na vprašanje ne uspe odgovoriti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ko je vprašan glede osvoboditev, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov, on ne uspe odgovoriti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati osvoboditvam, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov.

19. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti neobičajnim stanjem. Obstajajo ti, ki postavijo v gozdu bivajočemu menihu vprašanje o neobičajnem stanju. Če ne uspe odgovoriti, obstajajo ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker niti ne pozna cilja, zaradi katerega je odšel naprej?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati neobičajnim stanjem.”

20. Ko je bilo to rečeno, je častiti Mahā Moggallāna vprašal častitega Sāriputto: “Prijatelj Sāriputta, ali se naj teh stvari lotijo in prakticirajo samo menihi, ki bivajo v gozdu ali pa tudi ti, ki bivajo blizu vasi?”

“Prijatelj Moggallāna, teh stvari se naj lotijo in jih prakticirajo ne samo menihi, ki bivajo v gozdu, ampak tudi ti, ki bivajo blizu vasi.”

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / junij 2024

 

(C) SloTheravada, 2023