(MN 69) Gulissāni Sutta - Gulissāni

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel v Bambusovem gaju pri Rādžagahu, kjer so krmili veverice.

2. Takrat je menih Gulissāni, ki je prebival v gozdu in je bil slabega obnašanja, prišel na obisk k meniški skupnosti zaradi tega ali onega posla. Častiti Sāriputta je glede meniha Gulissānija tako nagovoril menihe:

3. “Prijatelji, ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj bo spoštljiv in ustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju. Če je nespoštljiv in neustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je nespoštljiv in neustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, spoštljiv in ustrežljiv do svojih tovarišev v svetem življenju.

4. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj bo vešč v dobrem obnašanju glede sedežev: ‘Sedel bom na takšen način, da ne bom kratil sedežev starejšim menihom in ne bom odrekel sedeža novim menihom.’ Če ni vešč v dobrem obnašanju z ozirom na sedeže, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker niti ne ve, kaj spada k dobremu obnašanju?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, vešč v dobrem obnašanju glede sedežev.

5. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne gre v vas prezgodaj ali se vrne iz nje pozno v dnevu. Če gre v vas prezgodaj in se vrne pozno v dnevu, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim samotnim bivanjem v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker gre v vas prezgodaj in se vrne iz nje pozno v dnevu?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, naj v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, ne gre v vas prezgodaj ali se vrne pozno v dnevu.

6. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne obišče družin pred kosilom ali po kosilu. Če gre obiskati družine pred kosilom ali po kosilu, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Gotovo ta častiti gozdni prebivalec, ko živi sam v gozdu in dela kar hoče, mora biti navajen opravljati obiske ob neprimernem času, ker se obnaša tako, ko pride v meniško skupnost.’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, ne bi smel v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, obiskati družin pred kosilom ali po kosilu.

7. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne bo ošaben in domišljav. Če je ošaben in domišljav, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Gotovo mora biti ta častiti gozdni prebivalec, ko živi sam v gozdu in dela kar hoče, na splošno ošaben in domišljav, ker se tako obnaša, ko pride v meniško skupnost.’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, ne bi smel v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, biti ošaben in domišljav.

8. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj ne bo robatega jezika in zanikrnega govora. Če je robatega jezika in zanikrnega govora, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je robatega jezika in zanikrnega govora?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, naj ne bo v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, robatega jezika in zanikrnega govora.

9. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do meniške skupnosti in živi v meniški skupnosti, naj lahko sprejema kritiko in se druži z dobrimi prijatelji. Če težko sprejema kritiko in se druži s slabimi prijatelji, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker težko sprejema kritiko in se druži s slabimi prijatelji?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral v gozdu bivajoči menih, ki pride v meniško skupnost in živi v meniški skupnosti, lahko sprejeti kritiko in se družiti z dobrimi prijatelji.

10. Menih, ki biva v gozdu, naj varuje vrata svojih čutnih sposobnosti. Če ne varuje vrat svojih čutnih sposobnosti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker on ne varuje vrat svojih čutnih sposobnosti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi v gozdu bivajoči menih moral varovati vrata svojih čutnih sposobnosti.

11. Menih, ki biva v gozdu, naj bo zmeren v hrani. Če ni zmeren v hrani, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni zmeren v hrani?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih zmeren v hrani.

12. Menih, ki biva v gozdu, naj bo predan budnosti. Če ni predan budnosti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni predan budnosti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih predan budnosti.

13. Menih, ki biva v gozdu, naj bo delaven. Če ni delaven, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je len?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih delaven.

14. Menih, ki biva v gozdu, naj bo utrjen v pozornosti. Če ni pozoren, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni pozoren?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih utrjen v pozornosti.

15. Menih, ki biva v gozdu, naj bo zbran. Če ni zbran, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni zbran?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih zbran.

16. Menih, ki biva v gozdu, naj bo moder. Če ni moder, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni moder?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih moder.

17. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti višji Dhammi in višji disciplini. Obstajajo ti, ki postavijo v gozdu bivajočemu menihu vprašanje o višji Dhammi in višji disciplini. Če na vprašanje ne uspe odgovoriti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ko je vprašan o višji Dhammi in višji disciplini, on ne uspe odgovoriti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati višji Dhammi in višji disciplini.

18. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti tem osvoboditvam, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov. Obstajajo ti, ki postavijo v gozdu bivajočemu menihu vprašanje o osvoboditvah, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov. Če na vprašanje ne uspe odgovoriti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ko je vprašan glede osvoboditev, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov, on ne uspe odgovoriti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati osvoboditvam, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov.

19. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti neobičajnim stanjem. Obstajajo ti, ki postavijo v gozdu bivajočemu menihu vprašanje o neobičajnem stanju. Če ne uspe odgovoriti, obstajajo ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker niti ne pozna cilja, zaradi katerega je odšel naprej?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati neobičajnim stanjem.”

20. Ko je bilo to rečeno, je častiti Mahā Moggallāna vprašal častitega Sāriputto: “Prijatelj Sāriputta, ali se naj teh stvari lotijo in prakticirajo samo menihi, ki biva v gozdu ali pa tudi ti, ki bivajo blizu vasi?”

“Prijatelj Moggallāna, teh stvari se naj lotijo in jih prakticirajo ne samo menihi, ki bivajo v gozdu, ampak tudi ti, ki bivajo v okolici vasi.”

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / junij 2017, rev. oktober 2021

 

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information

Učenja gvardijana samostana