(MN 124) Bakkula Sutta - Bakkula

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je častiti Bakkula[1] živel v Bambusovem gaju pri Rādžagahu, kjer so krmili veverice.

2. Acela Kassapa, tovariš častitega Bakkula v njegovem laičnem življenju, je odšel do častitega Bakkula in izmenjal z njim pozdrave. Ko je bil ta vljuden in prijazen pogovor končan, je sedel na stran in vprašal častitega Bakkula:

3. “Prijatelj Bakkula, kako dolgo je tega, kar si šel naprej v meništvo?”

“Osemdeset let je preteklo, kar sem šel naprej v meništvo, prijatelj.”

“Prijatelj Bakkula, v teh osemdesetih letih, kolikokrat si bil vpleten v spolni odnos?”

“Prijatelj Kassapa, takega vprašanja me ne bi smel vprašati. Vprašati bi me moral tako: ‘Prijatelj Bakkula, v teh osemdesetih letih, kolikokrat si imel zaznave želje po čutnosti, ki je nastala v tebi?’”

“Prijatelj Bakkula, v teh osemdesetih letih, kolikokrat si imel zaznavo želje po čutnosti, ki je nastala v tebi?”

“Prijatelj Kassapa, v teh osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim kakršnekoli zaznave želje po čutnosti, da bi se kadarkoli pojavila v meni.”

[Da se osemdeset let, kar je šel naprej v meništvo, častiti Bakkula ni spomnil nobene zaznave želje po čutnosti, ki bi se ta kadarkoli pojavila v njem – tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.][2]

4-5. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim kakršnekoli zaznave zlobe … kakršnekoli zaznave krutosti, da bi se kadarkoli pojavila v meni.”

[Da se osemdeset let, kar je šel naprej v meništvo, častiti Bakkula ni spomnil kakršnekoli zaznave zlobe … kakršnekoli zaznave krutosti, ki bi se kadarkoli pojavila v njem – tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

6. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim kakršnekoli misli o želji po čutnosti, ki bi se kadarkoli pojavila v meni.”

[ … tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

7-8. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim kakršnekoli misli zlobe … kakršnekoli misli o krutosti, ki bi se kadarkoli pojavila v meni.”

[ … tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

9-15. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim, da sem kadarkoli sprejel obleko od laika[3] … kadarkoli nosil obleko, ki mi jo je dal laik … kadarkoli rezal obleko z rezilom … kadarkoli sešil obleko s šivanko … kadarkoli pobarval obleko z barvilom … kadarkoli sešil obleko v času kathine … kadarkoli delal obleke za moje tovariše v svetem življenju.”

[ … tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

16-19. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim, da bi kadarkoli sprejel povabilo na obrok hrane … kadarkoli pojavila misel: ‘O, naj me nekdo povabi na obrok hrane!’ … kadarkoli sedel znotraj hiše … kadarkoli jedel znotraj hiše.”

[ … tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

20-25. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim, da bi si kadarkoli prizadeval za znamenja in značilnosti ženske … kadarkoli učil Dhammo ženski, tudi toliko kot je štirivrstični verz … kadarkoli odšel v prostore nun … kadarkoli učil Dhammo nuni … kadarkoli učil Dhammo ženski kandidatki [za nuno]… kadarkoli učil Dhammo ženski začetnici [nunskega življenja].”

[ … tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

26-29. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim, da bi kadarkoli dal meniško posvečenje … kadarkoli dal popolno sprejetje … kadarkoli imel nekoga v odvisnosti … kadarkoli pustil novinca čakati name.”

[ … tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

30-37. “Prijatelj, v osemdesetih letih, kar sem šel naprej v meništvo, se ne spomnim, da sem se kadarkoli kopal v kopališču ... kadarkoli kopal s kopalnim prahom … kadarkoli masiral ude mojim tovarišem v svetem življenju … je kadarkoli nastala stiska v meni, celo tako malo časa, kot je potrebno pomolsti kravo … kadarkoli vzel zdravilo, celo tako malo, kot je strok česna … kadarkoli uporabil blazino … kadarkoli napravil posteljo … kadarkoli vstopil v domovanje za deževni umik znotraj vasi.”

[ … tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

38. “Prijatelj, sedem dni po meniškem posvečenju sem jedel miloščino po deželi kot dolžnik; na osmi dan se je pojavila končna vednost.”

[Da je sedem dni častiti Bakkula jedel miloščina po deželi kot dolžnik, in na osmi dan se je pojavila končna vednost - tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

39. [Potem je Acela Kassapa rekel:] “Prejel bom meniško sprejetost v tej Dhammi in disciplini, sprejel bom popolno sprejetost.” In Acela Kassapa je prejel meniško sprejetost v tej Dhammi in disciplini, prejel je polno sprejetost. In kmalu, ne dolgo po njegovi popolni sprejetosti, ko je bival sam, umaknjen, vztrajen, vnet in odločen, je častiti Kassapa, s svojim lastnim uresničenjem z direktno vednostjo, tukaj in sedaj vstopil in bival v tem najvišjem cilju svetega življenja, zaradi katerega pripadnik naroda upravičeno gre naprej od doma v brezdomstvo. On je direktno vedel: “Rojstvo je uničeno, sveto življenje je bilo živeto, kar je bilo potrebno je bilo narejeno, nič več ni prihoda nazaj v katerokoli stanje”. In častiti Kassapa je postal eden od arahantov.

40. Potem, ob kasnejši priložnosti, je častiti Bakkula vzel ključ in odšel od bivališča do bivališča, rekoč: “Pridite naprej v meništvo, častiti gospodje; pridite naprej v meništvo, častiti gospodje. Danes bom dosegel končno ugasnitev.”

[Da je častiti Bakkula vzel ključ in odšel od bivališča do bivališča, rekoč: “Pridite naprej v meništvo, častiti gospodje; pridite naprej v meništvo, častiti gospodje. Danes bom dosegel končno ugasnitev ” - tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.]

41. Potem, sedeč sredi meniške skupnosti, je častiti Bakkula dosegel končno ugasnitev.

[Da je sedeč sredi meniške skupnosti častiti Bakkula dosegel končno ugasnitev, tudi tega se spominjamo kot sijajne in čudovite kvalitete častitega Bakkula.][4]

 

Opombe


[1] Glede na MA, je častiti Bakkula postal menih v svojem osemdesetem letu, kar bi pomenilo, da je bil ob času dogajanja te sutte star sto šestdeset let. Buddha ga je razglasil za najodličnejšega učenca glede na njegovo dobro zdravje.

[2] MA pravi, da so odlomke v oglatih oklepajih dodali starejši menihi, ki so zbirali sutte v Dhammo.

[3] Čas kathine je obdobje, ki sledi trimesečnemu umiku za časa deževne dobe, ko menihi izdelujejo novo obleko iz krp, ki so jih prejeli.

[4] MA pravi, da je ta sutta bila recitirana pri drugem sestavljanju Dhamme (drugi koncil), približno sto let po Buddhovi smrti.

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / junij 2018, rev. marec 2021

 

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information

Učenja gvardijana samostana