Samādhi

Vzgajanje samādhija ima tri pomembne koristi:

Prvič, poveča mentalno moč. Da bi to razumeli, lahko primerjamo meditacijo z uporabo povečevalnega stekla, da bi usmerili sončne žarke. Ali, po Buddhovi analogiji, kot bi zajezili vse pritoke gorskega potoka in s tem stabilizirali tok in dovolili, da teče hitro in s seboj odnese  vse naplavine.

Drugič, samādhi prinaša srečo in lahkotnost. Sprostitev, globok občutek blagostanja, veselje, mirnost – vsi so naravni rezultati opustitve negativnih misli in čustev. Ne gre toliko za to, da dosežemo srečo, ampak da se odstranijo ovire za srečo, ki smo jih sami naredili.   

Tretjič, samādhi prinaša jasnost in ostrino uma. Buddha jo je primerjal s očiščenjem vode v blatnem ribniku. Ko enkrat  odstranimo plavajočo tujo stvar, je možno pogledati skozi vodo in videti prod, skale, plevel in ribe. Podobno se  razkrije resnična narava stvari znotraj uma, ko smo osvobojeni mentalnih ovir, in lahko prepoznamo navezanosti, ki uspevajo v blatu podobni nevednosti. Tako samādhi zagotovi pogoje za osvobajajoč uvid.

- adžan Džajasaro