PSIHOTERAPIJA HIRIKO

Primož Hiriko

specializant eksistenčne psihoterapije – logoterapevt
budistični avtor in učitelj

 

STORITVE

Osebna psihoterapija ali svetovanje
v samostanu Samanadipa pri Trebnjem
ali v Mariboru.

Online psihoterapija ali svetovanje
preko Whereby ali drugih aplikacij.

Predavanja in učenja
o budizmu in terapiji.

Pogovore in predavanja izvajam v slovenščini in angleščini.
 

NAROČITE TERMIN

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
031 577 557

Ste že naročeni na online srečanje?
Lahko mi se pridružite
TUKAJ ob dogovorjeni uri.Moj pristop

Glavna značilnost mojega pristopa je osredotočenost na duhovno plat našega bivanja ter iskanje globljega smisla, ki je že prisoten v nas. Vendar pa je ta smisel pogosto zasenčen zaradi naše natrpanosti in pomanjkljivega zavedanja. Najprej s klientom razpravljava o težavah, nato pa ponujam smernice, kako s pozornostjo preseči omejitve, kako z meditacijo umiriti um ter kako osvetliti duhovni vidik. Le v stanju notranjega miru lahko začnemo razumeti delovanje našega uma. To nam omogoča boljši vpogled v našo situacijo. Skozi intuitivno raziskovanje ne le spoznavamo strukturo svojega obstoja, temveč tudi najdemo odgovore na svoja vprašanja. Posameznik se tako uči prepoznavati ter okrepiti svojo sposobnost svobodnega in odgovornega odločanja. S tem pridobi več jasnosti in samozavesti, obenem pa zmanjšuje vpliv zunanjih dražljajev ter postopoma omiljuje občutke tesnobe in depresije.


Terapije in svetovanja

Svoje delo kot pastoralni svetovalec nadaljujem tudi po 19-ih letih življenja kot budistični menih in po 6 letnem obdobju kot predstojnik in učitelj enega izmed budističnih samostanov. Ta dragocena izkušnja mi je omogočila, da sem pridobil globoko razumevanje duhovnih poti in modrosti ter se zdaj osredotočam na pomoč drugim skozi svetovanje in psihoterapijo.

Moje znanje, ki sem ga pridobil v času meniškega življenja, prepletam z različnimi filozofskimi tokovi, z budizmom, eksistencializmom, stoicizmom, psihoterapijo-logoterapijo in drugimi. Ta pestra paleta znanj mi omogoča, da se poglobim v različne vidike človeškega življenja ter ponudim celosten pristop k svetovanju.

V pogovorih si prizadevam ustvariti varno okolje, kjer lahko skupaj raziskujeva težave. Vsaka oseba je edinstvena, zato se posvetim globokemu razumevanju problema. Z logoterapetskim pristopom in s pomočjo budistične modrosti ne rešujemo le težave, temveč tudi iščemo nove pomene in perspektive v življenju. Iščemo načine kako omiliti trpljenje skozi spremembo našega načina življenja.

Sem odprt za vsakogar, ki si želi pogovora, sem tukaj, da pomagam potrebam posameznika z znanjem, ki sem ga pridobil in ga še naprej izpopolnjujem s študijem eksistenčne psihoterapije (logoterapije). Skupaj lahko ustvarimo pomen in harmonijo v vašem življenju.

Svoje delo opravljam pod strokovno supervizijo mentorja mag. Klemna Kobala, psihoterapevta, logoterapevta in supervizorja ter s sodelovanjem z njegovim podjetjem KO-DAM d.o.o. in Gozdnim budističnim samostanom Samanadipa. Sledim etičnim standardom Slovenskega društva za logoterapijo - Društvo Logos, ki deluje pod okriljem Slovenske krovne zveze za psihoterapijo. Svoj čas rad posvečam prostovoljni dejavnosti, med drugimi kot pravni zastopnik buističnega samostana Samanadipa in v društvih za zaščito živalih.


Pomagam vam lahko pri:

 • tesnobi in napadih panike,
 • različnih strahovih in fobijah,
 • depresiji,
 • žalovanju,
 • občutkih sramu in krivde,
 • obupu, pomanjkanju volje, notranji praznini,
 • nizki samopodobi in občutkih manjvrednosti,
 • nespečnosti,
 • težavah z jezo in agresijo,
 • težavah v partnerskih, družinskih in drugih odnosih,
 • psihosomatskih boleznih,
 • premagovanju stresa,
 • poglobljenem spoznavanju odnosa s samim seboj in v odnosu z drugimi,
 • izboljšanju kakovosti vašega življenja.

Prvo srečanje

Na začetku najinega prvega srečanja želim nameniti večji del časa pogovoru o vaši odločitvi, da poiščete pomoč, in o vzrokih, ki so vas pripeljali do mene. Prav tako se bova posvetila okoliščinam, ki so pomembne glede na vaše težave. To bo omogočilo boljši vpogled v to, kaj lahko pričakujete od terapije, hkrati pa mi bo pomagalo ugotoviti, ali imam potrebna znanja in spretnosti, da vam pomagam pri doseganju vaših ciljev.

Skupaj bomo določili, kako pogosto boste obiskovali 
ure psihoterapije. Za doseganje maksimalne učinkovitosti terapije se običajno srečujemo enkrat tedensko, pri čemer posamezno srečanje traja 60 minut. Nekateri se odločijo zgolj za enkraten obisk, drugi želijo odpraviti specifične simptome in imajo več srečanj (običajno med 10 in 20), medtem ko se spet drugi odločijo za bolj poglobljeno obravnavo, ki lahko traja dlje časa, odvisno od njihovih stisk in ciljev.

Pomembno je poudariti, da en obisk, ki traja eno uro, ne pomeni celovite psihoterapije, temveč ga lahko označimo kot svetovalni termin. Pred začetkom terapevtskega procesa se vnaprej ni treba zavezati za celotno trajanje. Glede na vaše težave, pričakovanja in cilje bomo oblikovali individualen dogovor o sodelovanju, ne da bi se že vnaprej zavezali za določeno obdobje.


O psihoterapevtu – Primož Hiriko

Rodil sem se leta 1985 v Ljubljani in odraščal na Dolenjskem. 19 let sem bil budistični menih, večino časa v tujini. Leta 2016 sem ustanovil prvi slovenski budistični samostan Samanadipa in bil njegov predstojnik vse do leta 2022, od takrat naprej pa delujem kot njegov pravni zastopnik. Znan sem tudi po svojem prispevku k budistični literaturi. Bil sem glavni urednik založbe Path Press, sem avtor dveh biografskih knjig: “The Hermit of Bundala” in “The Island Within”, ter prevajalec starih budističnih besedil. V samostanu sem deloval kot svetovalec za menihe ter za vse, ki so prihajali po nasvet v samostan. Vodil sem meditacijske umike in imel predavanja in učenja meditacije v Ljubljani in v tujini. Poleg svoje zavezanosti budizmu se aktivno vključujem v svoje osebno raziskovanje in razvoj.


Moji članki in video posnetki

Intervjuji

 

NAROČITE TERMIN
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


Članstvo v psihoterapevtskih organizacijah

(C) SloTheravada, 2023