Potrpežljivost

Buddha je častil potrpežljivost (khanti) kot »edinstveno sežigalnico« nečistosti. Definiral jo je kot »spokojno sobivanje z neprijetnim«. Najbolje vzgajamo potrpežljivost takrat, ko jasno vidimo njeno vrednost in nam postane glavni vmesni cilj na naši poti prakse.

Da bi to dosegli, se moramo vedno znova opominjati, kako pomembna je potrpežljivost. To naredimo s pomočjo premišljanja o nevarnostih pomanjkanja potrpežljivosti in prednostih potrpežljivosti. Vprašamo se: »Katero trpljenje smo v preteklosti povzročili sebi in drugim zaradi pomanjkanja potrpežljivosti? Katero srečo in koristi smo izkusili v našem življenju kot rezultat prakse potrpežljivosti? Koliko trpljenja nas še čaka v prihodnosti, če zanemarimo vzgojo potrpežljivosti? Koliko naše prihodnje sreče in napredka na poti je odvisno od potrpežljivosti?«

Poleg tega se lahko spomnimo primerov pomanjkanja potrpežljivosti pri drugih in vseh nesrečnih posledic, ki so iz tega izhajale. Lahko se spomnimo vseh primerov potrpežljivosti, ki nas navdihujejo. Postopno misel na potrpežljivost prične bivati v ospredju našega uma in vse bolj vpliva na naše življenje. Vsak trenutek, ki ga potrebujemo za prakso potrpežljivosti, ne vidimo kot morečo in depresivno izkušnjo, ampak kot neločljiv del poti do osvoboditve.

- adžan Džajasaro

(C) SloTheravada, 2023