Imeti prav

Adžan Ča je včasih svojim učencem postavil vprašanje: »Ali znate imeti prav?« Vprašanje je postavil na tak način, da je bilo jasno, da ne sprašuje, če znajo najti prave odgovore za težave. Glagol »znati« je uporabil na isti način, kot bi vprašal »Ali znate plavati? Ali znate uporabljati zemljevid?«. Spraševal je, kakšen odnos imajo njegovi učenci do tega, da imajo prav.

Če imamo v nečem prav in se zaradi tega počutimo vzvišeni do ljudi, ki se motijo, potem ne vemo, kako imeti prav. Če občutimo jezo, razočaranje ali potrtost zaradi ljudi, ki imajo napačne ideje o določeni stvari, potem ne vemo, kako imeti prav.

Še eno vprašanje lahko dodamo vprašanju adžana Čaja: »Ali znate verjeti v nekaj, česar še niste dokončno dokazali?« Vprašanje ni elegantno, je pa vseeno pomembno. Če predpostavimo, da je močen občutek, da imamo prav, ista stvar, kot če imamo prav, potem smo na majavih nogah. Če je naše zaupanje v naša prepričanja tako močno, da zavračamo nasprotne argumente, ne da bi jih poslušali s spoštovanjem, postanemo bedaki. Modri prepoznajo prepričanja kot prepričanja in jih s ponižnim zavedanjem, da so lahko v zmoti, jemljejo z rezervo.

- adžan Džajasaro

(C) SloTheravada, 2023